RSS

Koirien yleisimmät iho-ongelmat

Atooppinen dermatiitti

Atooppinen dermatiitti on yleinen iho vaiva koirilla. Oireet ovat seuraavat:

kutina

hankaaminen

nuoleminen

hankauksesta aiheutuneet punaiset näppylät iholla

bakteeri- ja hiivatulehdukset iholla (vaativat lääkärin hoitoa)

Yleensä iho-ongelmat alkavat naaman, kyynärtaipeiden ja anturoiden alueella. Myöhemmin ihottumalaikut voivat levitä muuallekkin koiran kehoon.

Atooppinen dermatiitti on pysyvä vaiva, jonka hoitoon ei ole parannuskeinoa. Vaiva voidaan kuitenkin pitää kurissa oikeanlaisella hoidolla.

Atooppisen dermatiitin puhkeamiseen on monia syitä. Ulkoiset ärsykkeet, kuten pölypunkit, siitepölyt ja homeet ovat tyypillisimmät taudin aiheuttajat. Sairaus alkaa koiralla useimmiten nuorena, lähes aina alle kolme vuotiaana.

Allergian aiheuttajaa tulee tietysti välttää mahdollisuuksien mukaan, mutta välillä se voi osoittautua haastavaksi esimerkiksi vuodenaikojen vuoksi. Lisäksi voidaan käyttää lääkehoitoa ja antibiootteja tarvittaessa. Myös ravinnon sekaan voidaan sekoittaa ravintolisiä, tässä tapauksessa rasvalisiä, jolla on positiivinen vaikutus kuivaan ja hilseilevään ihoon. Iho-ongelmaisille koirille on kehitetty myös omanlaiset shampoot ja hoitoaineet.

Furunkuloosi

Furunkuloosi on toiselta nimeltään varvasvälitulehdus. Se on vaiva, joka uusiutuu herkästi. Sen oireisiin kuuluu varpaanvälien punoitus,näppylät, tassujen turpoaminen ja aristaminen. Koira nuolee tassujaan runsaasti ja saattaa pureskella niitä. Tässäkin taudissa ulkoiset tekijät ovat syypäänä oireisiin. Hiekka, tikut, allergiat sekä sieni- ja bakteeritulehdukset johtavat taudin kehittymiseen.

Tautia voi ennaltaehkäistä leikkaamalla koiran tassukarvat lyhyeksi, huuhtomalla tassuja ulkoilun jälkeen sekä kuivaamalla ne hyvin.

Jos tauti kuitenkin pääsee valloilleen, voi tassuja desinfioida. On tärkeää myös estää koiraa nuolemasta tassujaan. Jokaisen ulkoilukerran jälkeen koiran tassut on huuhdeltava ruumiinlämpöisellä vedellä. 5-10 minuutin huljuttelu vedessä tekee hyvää.

Hot Spot

Tämä tauti on tyypillisesti uimista rakastavien koirien vaiva. Iholle syntyy bakteeritulehdus, jossa ihoon tulee märkäisiä ja aristavia laikkuja. Karvat liimaantuvat helposti toisiinsa kiinni laikkujen kohdalta. Ihottuman syntyy iholla elävän streptokokin vuoksi.

Ensisijaiset hoitokeinot Hot spottiin

Karvojen leikkaus ongelmakohdilta ja sen läheisyydestä

ihon hautominen ihonpuhdistusliuoksella useita kertoja päivässä

desinfioivat shampoon käyttö

Taudin ennaltaehkäisy

huuhtele koiran likainen turkki puhtaalla vedellä

älä anna koirasi uida jatkuvasti, turkin on syytä kuivaa välillä

kuivaa koirasi turkki huolellisesti kun se on märkä